„МЦ СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ ГАБРОВО” ЕООД е оборудван с магнитен резонанс от ново поколение отворен тип “S-SCAN” - без тунел. Разположен е в кафез, което неутрализира външните смущения и гарантира доброто качество на образите. Базира се на принципа на радиовълни, възникващи в хомогенно магнитно поле, които се насочват към желаната част от тялото. Магнитно-резонансната томография служи за визуализиране на всички части и области на тялото, без да се използва облъчване с йонизиращи (рентгенови) лъчи, което прави метода безвреден за възрастни и особено подходящ при деца.

Стандартно изледването продължава около 30 – 60 минути, в зависимост от предполагаемия проблем, за който трябва да се съберат множество образи с цел диагностика.

Отвореният дизайн на магнитния резонанс, с който разполага „МЦ СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ ГАБРОВО”, улеснява диагностицирането на пациенти, страдащи от клаустрофобия (по последни данни около 30% от хората в световен мащаб страдат от клаустрофобия) и разрешава присъствието на родител при изследване на дете, за установяване на непосредствен контакт с него. Отпада необходимостта от пълна анестезия на детето.

Изследването се счита за безвредно и няма ограничение за неговата повторяемост.