1. На каква възраст трябва да заведем детето си за първи път на зъболекар?

- Детето от най-ранна възраст притежава зъбен капитал, който трябва да се предпазва. Така то задължително трябва да бъде научено на хигиена, на миене на зъбите и на посещения при зъболекаря. Първото посещение обикновено е между 2 и 3 години, когато и млечните зъби вече са поникнали.
В този случай присъствието на придружаващия възрастен е силно препоръчително. Детето има нужда да бъде успокоявано. То влиза внезапно в непознат свят с медицински лица, облечени в престилки, с маска и ръкавици. След 6 годишна възраст детето започва да е по-независимо и самостоятелно. Често приема да влезе само в кабинета, като възрастния остава в чакалнята.

2. Какво представляват силантите и това ли е начинът да запазим здрави зъбите на децата?

Cилантите са дентален материал, който покрива вдлъбнатините на постоянните дъвкателни зъби и по този начин стават бариера срещу бактериите, които причиняват зъбния кариес. Най-подходящи за тази профилактика са децата от 5 до 9-годишна възраст. В този период шестите зъби на децата узряват и се минерализират и точно тогава трябва да се предпазят със силанти.
Зъбният силант е бял или прозрачен пластичен композитен материал на базата на фотополимеризираща пластмаса, който се поставя върху дъвкателната повърхност на зъбите, като покрива дълбоките фисури, за да ги защити от вредното натрупване на бактирии и образуването на кариеси. Най-често силанти се поставят на деца, но биха могли да се слагат и на възрастни. Силанизираните зъби са по-лесни за почистване,защото повърхността им е по-гладка. Те са ефективни защото съдържат флуор и калций, които допълнително помагат за минерализацията на зъбите и ги правят по устойчиви на кариеси.

3. Трябва ли да се лекуват млечните зъбки, след като ще се сменят?

- Да. Задължително трябва да се лекуват и да не се вадят преждевременно, защото те пазят мястото на постоянните зъби. Ако детето има кариес на млечен зъб е необходимо да се постави пломба, за да не се стигне до инфекция и образуване на гнойна торбичка на венчето. Но дори и в такива случаи зъбчето може да бъде излекувано и да се запази в устата до пробива на постоянния зъб. Нелекуваният млечен зъб може да засегне зародиша на постоянния зъб. Освен това при преждевременна екстракция на млечен зъб, който не е бил лекуван навреме, подлежащия постоянен зъб излиза на криво и това води до промени в цялата зъбна редица.

4. Какви рискове за детските зъби крие употребата на биберон-залъгалка? Кога трябва детето да се откаже от нея, за да не се навреди на подредбата на зъбите му?

През първите две години от живота биберонът-залъгалка не представлява особена опасност за здравето на зъбите. До третата си година обаче детето непременно трябва да се е отказало от него. До този момент растежът на детската челюст може да изглади евентуални повреди върху нея, но не и след тази възраст.
Смученето на биберон-залъгалка води до появата на празнини в захапката /още по-тежки са последиците от смученето на пръсти/. Така при пристрастени към биберона-залъгалка деца често се наблюдават изкривени напред резци и кучешки зъби. Възможно е и изкривяване на кътниците. Стига се до "отворена захапка", която пречи на дъвченето, тъй като празнината между предните зъби затруднява правилното отхапване.
Дългогодишното ползване на залъгалка води не само до празнини в захапката, но и до неправилно положение и функциониране на езика, чрез което се затрудняват звукообразуването и развитието на говора. Не могат да бъдат произнесени правилно най-вече звуци като С и З

5. Кога може да започне лечението на "кривите зъби"?

Най-добре е лечението на неправилно подредените зъби да започне на 7-8 год. възраст. Затова е добре да заведем детето от началното училище на ортодонт. Възможно е провеждане на лечението и по-късно, но става по-бавно. Описани са случаи на успешно ортодонтско лечение на 60 годишна възраст.

6. Каква четка за зъби трябва да ползваме?

Мека четка с малка глава за да достигне до най-тесните места в дъното на устата ви. Сменяйте я на всеки 2-3 месеца. Нека четката е направена от много отделни снопчета със закръглени краища. Такива четки притежават най-оптимална почистваща повърхност. Натискът върху зъбите и венците се разпределя равномерно в процеса на почистване.

7. Каква трябва да е продължителността на едно измиване на зъбите?

Не повече от 2-3 минути, като почиствате всяка открита повърхност на зъба с внимателни, масажиращи, кръгови, хоризонтални и вертикални движения с четката. Не е желателно да натискате силно четката, за да не нараните венците и емайла на зъбите си.

8. Какви са предимствата на електрическите четки?

Електрическата четка се препоръчва само в определени случаи. А именно за хора, които в резултат на заболяване или напредване на възрастта, не могат да извършват характерните за почистването на устната кухина двжения. Основно предимство при някои модели е, че имат сигнализатори за това кога зъбите и венците са почистени достатъчно.

9. Трябва ли да ползваме конец за зъби?

Конецът за зъби е полезен за местата където, където четката за зъби не може да достигне. Използвайте го след като сте измили зъбите си. Ако нямате възможност да го правите толкова често, колкото си миете зъбите, оставете почистването с конец за вечер преди лягане. В случай, че конецът се къса или разрошва по време на почистване, може да е знак за прикрит кариес.

Нашите зъболекари с удоволствие ще отговорят на вашите въпроси!
/в срок не по-голям от пет работни дни/